Često postavljana pitanja

Opća pitanja:

Postoji nekoliko vrsta lukova, od kojih su najzastupljeniji zakrivljeni luk i složeni luk.

Zakrivljeni luk je ujedno i jedina Olimpijska disciplina. Uz ova dva postoje još i goli luk, standardni, tradicionalni i instinktivni. Razlike u njima su detaljne u samom opisu opreme, vrstama natjecanja i udaljenostima na kojima se gađa i sve su određene međunarodnim pravilima.

Minimalna obveza svakog člana kluba je odlazak na jedan turnir godišnje.

Sistematski pregled sportaša možete obaviti u Poliklinici Zagreb u Borovju ili Gajnicama.

Adresu i broj telefona možete vidjeti ovdje.

Oprema:

Individualno, ovisno o napretku, karakteristikama, željama samog streličara i financijskim mogućnostima. Ono što je važno je da do trenutka nabavljanja vlastite opreme, streličari početnici mogu koristiti klupsku opremu.

Klub ima svu potrebnu početničku opremu i na taj način omogućava svakom početniku rasterećenje u tom smislu. Tijekom vremena uz savjet trenera preporučuje se nabaviti vlastita oprema.

Trening

Zakonski minimum za bavljenje streličarstvom je navršenih 9 godina, a gornja granica ne postoji. Dok god postoji volja, traje i trening.

Osnove streličarstva svladaju se vrlo brzo i već na početnim treninzima počinje se vježbati sa lukom i strijelom kroz niz metodičkih vježbica prilagođenih za postupno učenje same tehnike.

Zagrijavanje je iznimno važno i ono predstavlja fizički i mentalni uvod u ostatak treninga. Minimalno trajanje zagrijavanja je 10-tak minuta vodeći računa o ravnomjernoj zastupljenosti svih topoloških regija tijela s posebnim naglaskom na ruke i rameni pojas.

Početnici započinju na onoj udaljenosti na koju mogu sigurno dobaciti. Za malu djecu je to 10 metara, za odrasle 15-20m, ali vrlo brzo trening se nastavlja na propisanim natjecateljskim udaljenostima ovisno o kategoriji.

Idealno bi bilo da početnik dolazi 2-3 puta tjedno po 1-2 sata. Sam napredak je individualan i nije isti za svakoga.

Jedan od ciljeva poučavanja streličarstva je i samostalnost u provođenju same aktivnosti. U određenom trenutku napretka, streličari postaju polu-samostalni, te kasnije i samostalni. Kada dostignu taj nivo, mogu i sami trenirati čak i kod kuće, uvijek poštujući sva pravila sigurnosti.

Svaki član kluba mora donijeti liječničku potvrdu o svom zdravstvenom statusu odnosno o sposobnosti pristupanja treningu i natjecanju, koja se mora obnoviti svakih 6 mjeseci.

Tijekom ljeta sredinom srpnja do sredine kolovoza, načelno nema organiziranog odvijanja treninga.